Otvorenie prvého súkromného denného centra pre viacnásobne postihnuté deti – SVETIELKO

05.05.2011 Prešov

Prešov, máj 2011 – Dňa 6. mája 2011 o 10.00 hodine sa bude konať slávnostne otvorenie Súkromného denného centra Svetielko na Bezručovej ulici č. 26 v Prešove

Na slávnostné otvorenie budú pozvaní zástupcovia Nadácie PROVIDA z Bratislavy, ktoré je hlavným finančným partnerom tohto projektu. Mesto Prešov bude reprezentovať Primátor Mesta Prešov JUDr. Pavel Hagyari a pozvanie prijali aj zástupcovia nadácie Úsmev ako Dar z Košíc.
Krstnou mamou denného centra Svetielko bude šarmantná Lucia Hablovičová.

Občianske združenie Viera – Láska – Nádej vzniklo na základe vzájomnej spolupráce, podpory a spoločného úsilia rodičov a učiteľov viacnásobne postihnutých detí v Prešove.

Viacnásobne postihnuté deti sú v súčasnosti na okraji záujmu spoločnosti. Rodičia si často musia s námahou hľadať zariadenie, ktoré by ich dieťa prijalo na vzdelávanie a zároveň malo preňho vytvorené primerané podmienky, či už priestorové alebo personálne. V školách stále pretrvávajú bariéry, ktoré postihnuté deti izolujú od ostatných, alebo sťažujú personálu každodennú prácu s týmito deťmi, ktoré sú zväčša na invalidných vozíčkoch.„My sme sa rozhodli, že nebudeme bojovať „proti trpkému osudu detí a ich rodín!“ Naopak – prijmeme ho s pokorou ako realitu. Chceme sa snažiť uľahčiť život týmto deťom a ich rodinám, ako len bude možné, budeme oslovovať tých, ktorí majú moc či prostriedky, aby prostredníctvom nás a nášho združenia či tohto projektu pomohli naplniť naše ciele“ hovorí predsedníčka občianskeho združenia pani Mgr. Jarmila Miháliková

Deti s viacnásobným postihom potrebujú pravidelnú rehabilitáciu, cvičenie, logopedickú intervenciu či psychologickú pomoc. Nie každá škola má vlastného psychológa, logopéda, fyzioterapeuta a ďalších špecialistov.

Druhým veľmi dôležitým poslaním Svetielka je pomoc rodinám. Pre veľa rodičov, najmä matky, bude čas kedy budú mať dieťa v Svetielku jediný, kedy si môžu „oddýchnuť“ alebo odreagovať sa od detí, ktoré majú na starosti nepretržite 24 hodín denne počas ich života.

Vďaka centru nájde prácu približne 12 pracovníkov formou chránených pracovísk v spolupráci s ÚPSVaR v Prešove. Títo ľudia budú pomáhať pri starostlivosti o deti ako špeciálny pedagógovia, pomocné asistentky, masér či fyzioterapeut.

Kontakt:
svetielko.po@gmail.com , www.svetielko-po.sk
 

Vyberte región